anmeldelse: den røde ballon

På jagt i de gamle arkiver på Lyngby-Taarbæk StadsarkivStadsarkivet bliver oftest brugt af et modent publikum, som borgmesteren også sagde det ved åbningstalen. Nu har Stadsarkivet dog kastet sig ud i en udstilling for hele familien, som introducerer børn for lokalhistorien og arbejdet som arkivar. Det er lykkedes godt.

I fredags var Iben og jeg inviteret til fernisering på udstillingen 'Den røde ballon' på Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv. Stadsarkivet bliver oftest brugt af et modent publikum, som borgmesteren også sagde det ved åbningstalen. Nu har Stadsarkivet dog kastet sig ud i en udstilling for hele familien, som introducerer børn for lokalhistorien og arbejdet som arkivar. Det er lykkedes godt.


Udstillingen er et åbent arkiv, hvor skuffer og kasser åbnes, og børnene møder forskellige historiske personer og begivenheder. Selve udstillingen findes på 1. sal i det flotte Frieboeshvile på Lyngby Hovedgade. Udstillingen er opdelt i et stort rum i midten, hvor børnene kan dykke ned i arkivets genstande. Derudover består den af tre mindre rum med fokus på henholdsvis tog, historiefortælling og lokalhistorien fortalt gennem en enkelt persons breve og billeder.


Det overrasker mig, at det er første gang, at stadsarkivet kaster sig ud i en udstilling for børn. Udstillingen er nemlig et virkelig godt eksempel på, at der ikke behøves en masse lir og glitter (eller skærme), for at få aktiveret børnene. Med små sedler og små stationer med forskellige opgaver fastholder udstillingen børnenes koncentration og giver anledning til videre samtale om en arkivars arbejde og historiske begivenheder. En lille film om etableringen af Nærumbanen sat i knæhøjde, sådan at børnene naturligt sætter sig foran den og tager med på en historisk køretur, er et godt eksempel på dette.


Du kan se udstillingen frem til den 24. oktober på Lyngby-Taarbæk stadsarkiv. Du behøver ikke kende til Lyngby-Taarbæk kommune. Jeg tror dog, at det vil være en fed oplevelse, hvis bedsteforældre fra området tager børnebørnene i hånden og tilfører oplevelsen deres egne fortællinger fra lokalområdet.