anmeldelse: prop og berta som musikteater

Rap med Prop og BertaMen stykket var på ingen måde en traditionel genfortælling af den kendte historie. Historien er derimod fortalt som rap med tekster af Clemens Legolas Telling (MC Clemens) og rytmer af Thomas Volmer Schulz.

Foto: Holbæk Teater


I forrige weekend var Iben og jeg inde at se Prop og Berta, historien om den lille tykke mand også hans ko, i Galaksen i Værløse. Prop og Berta havde premiere på Holbæk Teater i 2016 og er en af teatrets egenproduktioner. Vi var rigtig glade for, at Holbæk Teater havde besluttet sig for at sætte forestillingen op igen. Det var nemlig en god oplevelse.


De fleste kender historierne om Prop og Berta, hvor Prop flytter ud i sin afdøde tantes hus i skoven i den lille by. Og selvom Politimesteren advarer ham, vil Prop bo i skoven, hvor heksen ellers har levet i fred. Da han redder Tyttebøvserne, og i afmagt råber sit ønske, kan Berta pludselig tale, og de kan nu klare problemerne sammen. Men stykket var på ingen måde en traditionel genfortælling af den kendte historie. Historien er derimod fortalt som rap med tekster af Clemens Legolas Telling (MC Clemens) og rytmer af Thomas Volmer Schulz.


Med tekster som Solby, Fullatrix er fuld af trix og Horn i siden hører man tydeligt Clemens fantastiske høje niveau i tekstskrivningen samtidig synes jeg dog, at teksterne rammer skævt på målgruppen for Prop og Berta. De ældste førskolebørn sidder tilbage og undres over sætninger som 'kommunen vil spække din bankbog' og 'jeg har et horn i siden på dig'. Sætningerne referer både til konkrete ord, som er svære at forstå, men også talemåder som målgruppen oftest vil forstå helt konkret.


Jeg glæder mig dog vildt meget til at se, hvad Clemens har skabt til årets forestilling i Cirkus Arena, da målgruppen der er de lidt større børn og voksne. Hvad teksterne ikke formår i forhold til de mindre børn gør koreografi og skuespil. Koregrafen Brice Johnson er fabelagtig. Der skiftes flere gange mellem dans og skate på elektriske skateboards, som giver en glidende bevægelse hen over scenen. Skuespillerne var alle tilstede og fangede børnenes opmærksomhed godt. Iben var især vild med Jens Andersens præstation som Prop, hvor jeg til gengæld var blæst bagover af Josephine Raahauge, som blandt andet havde rollen som heksen. Vi nød timen i selskab med rappende og dansende Prop og Berta i flot scenografi med festligt lys, og vi har da også hørt et par af sangene efterfølgende.