hvad skal jeg læse som nybagt mor?

3 gode bud på litteratur om moderskabDer findes masser af litteratur om spædbarnets psykiske og fysiske udvikling. Sværere er det at finde bøger om moderskabet. Her er dog tre gode bud på dette.

Foto: Berlingske Media, Rosinante, Politikens forlag

Indlægget indeholder reklamelinks


En af mine veninder har fået en lille søn, og jeg er så stolt af hende. Hun har haft en forfærdelig graviditet, så nu håber jeg, at de første måneder med baby bliver rolige på trods af alle de omvæltninger, som en lille skabning fører med sig. Da jeg fik Iben tilbage i 2012, var vi for alvor ved at snuse til de nye spændende streamingtjenester, så der fik jeg ikke læst meget andet end de obligatoriske studiebøger, som blev stående på mine pensumlister, selvom hun var ankommet.


Men med Emil fik jeg hurtigt skabt en vane med at sidde og læse i soveværelset (og senere hans værelse), når jeg puttede ham. Her fik jeg blandt andet læst om stærke og skrøbelige Tue i Thomas Korsgaards Hvis der skulle komme et menneske forbi. Jeg har dog også ved barslen med begge børn søgt inspiration om moderkab i forskellig litteratur. Derfor har jeg i anledningen af min venindes nye rolle lavet en række anbefalinger til god læsestof om moderskab.


Mit livs største tigerspring

De fleste nybagte forældre taler i koder. Tigerspring er et af dem. Det er spring, som det menes, at babyen tager på bestemte uger, fordi hjernen hopper et udviklingstrin op. Charlotte Heje Haase bruger tigerspringene til at beskrive hendes egen udvikling som mor. I bogen fortæller hun ærligt sin egen personlige beretning fra barsel, som ikke kun består af lykke men også af usikkerhed, sårbarhed og bekymringer.


Alle veje fører til moR

Som mor vil man gerne have en betydningsfuld rolle i sit barns liv. Det vil jeg i hvert fald gerne i mine børns. Jeg er udmærket klar over, at børnene på et tidspunkt løsriver sig for at etablere deres eget liv, men jeg håber, at vi til den tid forsat kan finde en god måde at spille en betydningsfuld rolle i hinandens liv. I bogen her flytter datteren Asta-Maja til Rom. Derfra udveksler hun mails med sin mor Maise Njor om emner som venskaber, familiens skilsmisse og italienske mænd. De finder hinanden på ny, selvom de fysisk er så langt fra hinanden.


Den, der lever stille

Ja, ok, Christina Leonora Skovs seneste roman er måske ikke for alle nybagte mødre. Her fortæller hun historien om sin egen opvækst og sin særlige ikke-relation til sin mor. Fortællingen er grum, og jeg sad selv selv som mor og frygtede at alle mine egne manier enten påføres mine børn eller skader dem på anden vis. Samtidig minder historien mig om, at et hvert menneske har sin egen identitet, og hvis man fucker morrollen helt op, er der alligevel en chance for at ens barn går ud og indtager verden. Forhåbentlig kommer det dog ikke så vidt.