interview med christian bach

BogForum 2017Forlagschef Christian Bach fortæller om, hvad vi kan forvente fra Forlaget Carlsen i 2018.

Indlægget indeholder reklamelinks


Da vi planlagde vores lørdagsprogram til BogForum, var der ingen tvivl om, at vi ville opleve Pixitrolden og Guitar Krelle på Den lille scene. Iben og jeg havde set dem til Carlsen Kavalkade, som var Forlaget Carlsens hyldest til en række af deres kendte forfattere. Pixitrolden og Guitar Krelle tager os med storm lørdag formiddag og efter et kort øjeblik synger både Iben og jeg højt med på Hjulene på bussen og Jeg har en flyvemaskine sammen med en stor gruppe af børn og forældre. Generelt trækker Carlsens forfattere meget. Da Jakob Riising senere indtager Børnescenen og med stor portion humor fortæller om Karmaboy, er der en enorm børneflok, som bagefter trofast står i den lange kø for at få signeret deres bøger.


Jeg forbinder især Carlsen med det kommercielle og deres samarbejde med DR, som også på BogForum tydeligvis er det, som trækker. Forlagschef på Carlsen Christian Bach er enig i, at vægten har været på det kommercielle på Carlsen, men han forsøger nu at skabe en lidt bedre balance på Danmarks største børnebogsforlag. ”Derfor vil man opleve, at selvom vi selvfølgelig fortsætter med at udgive DR-bøger og bøger af forfattere, der i første omgang er kendte for andet end bøger – så vil vi også øge fokus på det, som nogen kalder den ’smallere’ litteratur, selvom jeg sådan set hader ordet ’smal’. Vi har plads til bøger i alle former og med vidt forskellige udtryk. Og vi vil det hele!”, fortæller han. En af de såkaldte smalle bøger, er Martin Widmarks Huset der vågnede, som var en af de bøger, jeg anbefalede som sommerlæsning.


Lørdag er der rigtig mange børn og forældre, som har fundet vej til BogForum. De nyder tydeligvis boguniverset, ligeså meget som vi gør det. Men der er flere undersøgelser, der viser, at færre børn- og unge læser. Bogen er i skarp konkurrence med ipad, mobiltelefon og tv. Da jeg ser, hvordan fx Jakob Riising og Pixitrolden trækker, bliver jeg bevidst om, at Carlsen har et stærkt ståsted, hvor de kan nå ud til rigtig mange folk. Christian Bach bakker op om dette, og tilføjer at, ”det er klart, at når man udgiver bøger med folk, der i forvejen har en stor platform, så er det lettere at nå ud til et stort publikum. Det gælder selvfølgelig både DR-samarbejdet og serien Læs med Landsholdet. Vi vil rigtigt gerne bidrage til, at flere børn læser bøger. Og det at udgive denne type titler, er blot én af måderne vi forsøger at gøre det på.” Samtidig mener Christian Bach dog, at det er vigtigt, at børne- og ungdomslitteraturen favner bredt, hvis flere danske børn skal være fritidslæsere. ”Jeg oplever – heldigvis – at både den danske og den udenlandske børnelitteratur favner virkelig bredt. Der er med andre ord bøger til alle slags læsere. Og det er vigtigt. For vi ved jo fra en nylig offentliggjort undersøgelse, at antallet af fritidslæsere blandt de danske børn er faldende. Så vi har som forlag en stor opgave i at udgive bøger af alle slags. Og så har forældre og landets bibliotekarer også en stor opgave i at formidle denne mangfoldighed af litteratur til børnene”, uddyber han.


I Carlsen-afdelingen fredag leder jeg efter vores kommende julekalender bog. (Ja, den må I vente med at høre nærmere om). Her er der gjort an til afslapning og højtlæsning med bObles og Carlsens nye højtlæsningsinitiativ Carlsen kids, som kan følges på YouTube. Iben hører vildt meget lydbog herhjemme, og det bliver interessant at følge, hvordan Carlsens tjeneste bliver brugt. Det er i hvert fald et af de højdepunkter fra Carlsen, som jeg synes, at I læsere på Kulturforbørn kan se frem til bliver udviklet endnu mere. Christian Bach vil ikke nævne enkelte højdepunkter, men anbefaler i stedet, at forældre følger Carlsens Facebook-side: ”her formidler vi alle vores bøger, bl.a. via forskellige lister, så det bliver lettere at finde lige præcis dén børnebog, der vil passe til ens barn/børn”, siger han. Det er et godt råd, synes jeg.


Christian Bach selv, drømmer om virkelig mange børnebøger, som Carlsen skal udgive. ”Jeg har utroligt mange favoritter blandt danske forfattere og illustratorer, som jeg drømmer om at sætte sammen på kryds og tværs. Og så har jeg en kærlighed for nogle udenlandske børnebogsforfattere- og illustratorer, bl.a. britiske Oliver Jeffers og Benji Davies, som jeg drømmer om at gøre til store stjerner i Danmark – ligesom de er i store dele af resten af verden. Det arbejder jeg på”, siger han, da jeg fortæller, at jeg drømmer om en børnebog fortalt af Nanna Øland Fabricius og illustreret af hendes mand Eske Kath. (Ja, den idé snupper I bare på forlagene).