interview med lisa gardum andersen

BogForum 2017Lisa Gardum Andersen fortæller om nyheder fra Høst og Søn i 2018.

Indlægget indeholder reklamelinks


"Det er mig, som har skrevet bøgerne om Villads fra Valby. En dag kom der nogle børn hen til mig og spurgte, hvorfor jeg ikke skrev bøger om en pige. Det ville jeg også gerne, og jeg havde længe haft ideen til en pige. Hun hedder Magda”. Ordene kommer fra Anne Sofie Hammer. Det er lørdag formiddag. Hun står på Den lille scene i Bogforums børneområde. Selvom Pixitrolden lige har lokket med balloner og en gratis pixibog, er der alligevel en masse børn og deres forældre, som er blevet siddende for at høre historien om Magda og strømpeslugeren.


Netop de to bøger om Magda; billedbogen Hjemme hos mor får vi altid sushi og højtlæsningsbogen Magda vil selv bestemme er en af de serier, som Lisa Gardum Andersen fra Høst og Søn nævner, da jeg spørg til, om Høst og Søn har nye serier på vej. ”Ligesom Villads er hun (red. Magda) et ret charmerende, fantasifuldt og viljestærkt barn, der snor de voksne om sin lille finger, hvilket på humoristisk vis udfolder sig i fortællingerne”, siger Lisa Gardum Andersen, mens hun samtidig løfter sløret for, at der er flere bøger om Magda på vej. Anne Sofie Hammer har ad flere omgange opfordret forældre til at vælge andre børnebøger end klassikerne om Lille Virgil, Snøvsen, Pippi og Emil. Denne opfordring giver hun ligeledes tilhørende fredag på BogForum i interview med Thomas Skov. Det kan jeg kun bakke op om. Magda-bøgerne er da også straks røget på læselisten herhjemme.


Et andet sted på BogForum fredag modtager Rasmus Bregnhøj, Katrine Clante og Annette Herzog Skriverprisen for den grafiske roman Hjertestorm/Stormhjerte, som var en af de nominerede til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Netop den grafiske roman har Høst og Søn haft stor succes med blandt andet med den fantastisk flotte Skæbnemageren. Den grafiske roman er et must-have til de lidt større børn, og der er netop kommet nyt inden for denne genre. "Makkerparret bag ”Tavs” er lige kommet med en ny illustreret roman, nemlig ”Nord”. Den handler om pigen Nord, der i et univers, der er en blanding mellem nordisk mytologi og et nutidigt miljø, drager ud for at lede efter sin forsvundne mor", fortæller Lisa Gardum Andersen. Derudover løfter hun sløret for, at en af mine yndlings forfattere Jesper Wung-Sung udkommer med den grafiske roman `den uægte` i april 2018.


Haksapahat – magiske besværgelser råbes ud i rummet på børnebogforums Magiske skole. To piger, vi møder, har lavet en klogskabs eliksir, så de aldrig behøver at gå i skole. Der er ingen tvivl om, at de magiske universer fylder meget i børne- og ungdomslitteraturen her i efterdønningerne på Harry Potter. Det er et område, som vi ikke er særlig gode til at dyrke herhjemme, men vi må på et tidspunkt med på vognen. Lisa Gardum Andersen bekræfter tendensen, og peger på en række titler indenfor både fantasy og sci-fi. "Til de lidt ældre børn fra cirka 9 år er fantasy-romanen De ualmindelige – den bøjede mønt allerede et ret stort hit. Den handler om et søskendepar, der på forunderlig vis havner i et magisk univers dybt under Londons gader, hvor almindelige ting har ualmindelige kræfter. Her skal de forsøge at komme til bunds i en familiehemmelighed – før det er for sent", fortæller hun. En anden titel at glæde sig til ifølge Lisa Gardum Andersen er Karana-galaxen, som Cecilie Eken er i gang med at skrive. Det kan være, at det skal være den serie, som vi hopper på herhjemme.


Efter seks timer i boghimmelen (dog med et ekstremt højt lydniveau) beslutter Iben og jeg os for, at vi går den sidste runde, inden at vi ringer efter far og lillebror, som er dagens chauffører. Jeg selv falder over to smukke billedbøger om Grønland af Kim Leine og Iben vil lige en ekstra tur forbi Jan Kjær og hans fantastiske Nomerne. Lisa Gardum Andersen har vidst ligeså svært ved at begrænse sin begejstring for billedbogen, for da jeg afsluttende spørg, hvilke billedbøger os forældre med fordel kan holde øje med fra Høst og Søn, kommer der en meget lang opremsning. Jeg har jo sagt godnat, Elis og verdensrummet, Frøen og fluen og Glemmer du. Inden at jeg selv gør klar til natten efter en weekend med Bogforum, ser jeg et fint opslag på Læs for livets instagramprofil. Her søger en ni årig dreng historier om forældre, der skændes og slås. Derfor vil jeg slutte af med at fremhæve Mette Eike Neerlin og Peter Bay Alexandersens Historien om Hardy og Historien om Ib Madsen. Lisa Gardum Andersen siger, "i både ”Historien om Hardy” og ”Historien om Ib Madsen” er det sådan, at teksten og billederne faktisk fortæller to forskellige og ret barske historier. Den ene handler om ensomhed og mobning, den anden om at være usynlig, at vokse op med omsorgssvigt og misbrug, men også om mod og om, hvad venskab kan gøre. Det er billedbøger, der skal læses sammen med børnene og tales om". Disse bøger kan få børn, der fx selv er vokset op med omsorgssvigt eller føler ensomhed, til ikke at føle sig alene. Ligesom de kan udvide verden for børn, som ikke selv bakser med sådan problemer. Det kan den danske børnebog nemlig også.