månedens bog: jagten på julemandens latter

Interview med Kenneth Bøgh AndersenKenneth Bøgh Andersen skrev Juleønsket som en musical til Eventyrteateret. Nu er der kommet en to'er i serien. Her er nisserne Loppe og Skjalte på hårdt arbejde. Julemanden har nemlig mistet sin latter.

Foto: Kenneth Bøgh Andersen


Jeg elsker julen. De flotte farver og lys, der pynter i dagligstuen. Jeg elsker varm gløgg og lune æbleskiver. Men det, som vi ikke er så gode til herhjemme, er at dyrke julefantasierne om julemanden og nisserne. Istedet hiver vi fat i gode julehistorier, og derfor er månedens bog i december selvfølgelig en julebog.


I Kenneth Bøgh Andersens Jagten på julemandens latter møder vi nisserne Loppe og Skjalte. Nogle har måske mødt dem før. De er nemlig hovedpersonerne i bogen Juleønsket, som Kenneth Bøgh Andersen i første omgang skrev som en musical i 2002 til det københavnske børneteater Eventyrteatret. Julen er børnenes tid, siger mange. Børnene kommer i centrum og der er et overflod af historier, hvor børnene på egen hånd er på jagt efter et ægte juleventyr.


I Jagten på julemandens latter er julen i fare, da julemanden har mistet sin stemme. Jeg spurgte derfor Kenneth Bøgh Andersen, hvordan han selv ville have det, hvis julen måtte aflyses. “Julen er den bedste højtid på året. Den bringer lune ind i kolde december og er et dejlig lys i vintermørket. Jeg ville meget nødigt undvære julen. Til gengæld kunne jeg godt undvære det stress og gaveræs, det sommetider udvikler sig til.” Jeg tror, at mange ville sætte pris på, at det rent faktisk var julemanden, som kom med alle gaverne (spoiler).


Loppe er da heller ikke særlig glad for pligter. I Juleønsket er Loppes største frygt, at Julemanden vil gøre ham til rengøringsnisse. Her i Jagten på Julemandens latter ved vi heldigvis, at Loppe ikke skal være rengøringsnisse, men han er alligevel en smule trist over ikke at være barn længere. Jeg synes også, at det til tider er hårdt at være voksen. Da jeg spørg Kenneth Bøgh Andersen, hvad han selv synes er kedeligt ved at være voksen, peger han da også straks på rengøringen. "Jeg er sgu heller ikke vild med det rengøring. Og nu kan man ikke længere nøjes med at støvsuge sit eget værelse, men skal støvsuge hele huset. Øv."


Heldigvis kan man så lægge støvsugeren fra sig og finde Jagten på Julemandens latter frem. Den bliver helt sikkert en del af vores juletradition fremover. Kenneth Bøgh Andersen ligger ikke skjul på, at han er Fantasy-kongen, da jeg spørg til hans egne juleanbefalinger. "Jeg prøver altid at komme til at se Muppets Juleeventyr. Jeg har været Muppet-show-fan, siden jeg var barn, og deres version af Dickens’ historie om gnieren Scrooge er en perfekt julefilm. Den og så The Nightmare before Christmas." Er du også til lidt julet uhygge, så kan du kaste dig over disse.anmeldelse: jagten på julemandens latter

En spændende nisseromanKenneth Bøgh Andersen har skabt et spændende nisseunivers med Juleønsket. Jagten på julemandens latter er to'eren i serien. Der er masser af spændende læsning for hele familien. Derfor er den selvfølgelig månedens bog i december.

Indlægget indeholder reklamelinks


December betyder varme drikke, æbleskiver, lune tæpper og højtlæsning. Herhjemme har vi to bogtraditioner. Vi læser julekalenderbogen med Troldeliv og julekalenderen med Pixibøger. Vi har oftest kigget på andre julekalenderbøger fx Villads fra Valby og den nyeste med Vitello (som er blevet revet ned fra hylderne), men hvert år er vi blevet enige om, at vi hellere vil have plads til andre julehistorier, hvor man kan tage lidt ekstra kapitler den ene dag og lade bogen ligge den anden dag. Her er Kenneth Bøgh Andersen Jagten på Julemandens latter helt perfekt.


Juleønsket er den første bog i serien, men Jagten på Julemandens latter kan godt læses uafhængigt. Årsagen til dette er blandt andet kvaliteten af karakterne. For ud over at nisserne har en special opgave at varetage i nissernes land, så er de samtidig meget menneskelige. De agerer ud fra kærlighed, angst, fortvivelse og mod. Loppe den sjove drillenisse-lærer og Skjalte den dygtige forfatternisse er på en gang bedste venner og hinandens modsætninger. Forholdene til nissepigerne Juliane og Silje præger desuden drengenes venskab.


Kenneth Bøgh Andersen er især kendt for sine fantasy-fortællinger, hvor særlige væseners fortællinger blander sig med menneskenes i spændende til tider indviklede historier. Jagten på julemandens latter byder da også på et spændende plot, når nisserne Loppe og Skjalte er på jagt efter den tyv, som har stjålet Julemandens latter. For når man skal gætte på, hvem der er forbryderen, skal man måske overveje dem, som man ikke umiddelbart mistænker. Hele familien kan gætte med.


Mangler I en julehistorie, som hele familien kan samles omkring, så er denne helt perfekt. Iben og jeg sad på kanten af stolen hele historien igennem. Det er fedt at bringe noget spænding ind i december.